Skip to main content
Skip to main navigation menu
Skip to the current issue
Skip to site footer
Open Menu
Officina Historiae
Officina Historiae
About the Journal
Current
Archives
Submissions
Privacy Statement
Editorial Team
Contact
Search
Register
Login
Current Issue
Vol. 7 No. 1 (2024): Officina Historiae
Published:
2024-12-05
ARTYKUŁY
Kuchnia biblijna na przykładzie Starego Testamentu (Biblical cuisine based on Old Testament)
Leszek Myśliński
9-16
PDF (Polish)
Uczty Heliogabala a kuchnia starożytnego Rzymu na podstawie wybranych źródeł epoki (Elagabalusˊ feasts and the cuisine of ancient Rome based on selected sources from the era)
Beata Magier
17-39
PDF (Polish)
Renesansowa kultura stołu w Zbożnej biesiadzie i Uczcie na sposób świecki Erazma z Rotterdamu (The Renaissance savoir-vivre in Erasmus’s of Rotterdam The Godly Feast and The Profane Feast)
Beata Sawicka
40-54
PDF (Polish)
Kuchnia i kultura stołu w świetle XIX-wiecznego czasopisma dla ludu „Dzwonek”(Cuisine and table culture in the light of 19th century magazine „Dzwonek”)
Magdalena Kaczmarek
55-67
PDF (Polish)
Kuchnia Niemców rosyjskich sto lat temu (Cuisine of Russia Germans hundred years ago)
Svetlana Goreva
68-74
PDF (Polish)
Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries)
Maria Kuchta
75-90
PDF (Polish)
Kuchnia frontu wschodniego. Żywienie Wehrmachtu i Armii Czerwonej (Eastern Front’s cuisine. Food in The Wehrmacht and The Red Army)
Marcin Barej, Andrzej Waszczuk
91-103
PDF (Polish)
RECENZJE I POLEMIKI
Danuta Okoń, Tribunus Militum: Kariery senatorskie rzymskich trybunów wojskowych w epoce Sewerów. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 2024, ISBN: 978-83-7972-693-6
Bartosz Marcinkiewicz
106-108
PDF (Polish)
KOMUNIKATY
Bić się czy nie bić? Postawy Polaków wobec czynu niepodległościowego w okresie zaborów
Anna Brodzik
111-118
PDF (Polish)
View All Issues
ISSN:
2545-0905
DOI:
10.34739
Latest publications
Information
For Readers
For Authors
For Librarians
Language
English
Polski