Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries)
DOI:
https://doi.org/10.34739/Słowa kluczowe:
chłopi, kuchnia, XX wiek, wspomnieniaAbstrakt
Artykuł opisuje kuchnię polskich chłopów na początku XX wieku na podstawie ich wspomnień, które były publikowane zwłaszcza w latach 30. w. ramach nagrody w popularnych wówczas konkursach literackich. Artykuł przedstawia ówczesne problemy ekonomiczne oraz ogólny problem ubóstwa, opisuje podstawowe składniki, posiłki i sposoby ich przygotowania
Pobrania
Statystyki pobrań niedostępne.
Pobrania
Opublikowane
05.12.2024
Numer
Dział
ARTYKUŁY
Jak cytować
Kuchta, M. (2024). Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries). Officina Historiae, 7(1), 75-90. https://doi.org/10.34739/