Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries)

Autor

  • Maria Kuchta Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią – oddział Muzeum Okręgowego w Pile

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Słowa kluczowe:

chłopi, kuchnia, XX wiek, wspomnienia

Abstrakt

Artykuł opisuje kuchnię polskich chłopów na początku XX wieku na podstawie ich wspomnień, które były publikowane zwłaszcza w latach 30. w. ramach nagrody w popularnych wówczas konkursach literackich. Artykuł przedstawia ówczesne problemy ekonomiczne oraz ogólny problem ubóstwa, opisuje podstawowe składniki, posiłki i sposoby ich przygotowania

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

05.12.2024

Jak cytować

Kuchta, M. (2024). Kuchnia chłopska w okresie XX-lecia międzywojennego w świetle wspomnień chłopów (Peasants cuisine in ‘20s and ‘30s of 20th century in diaries). Officina Historiae, 7(1), 75-90. https://doi.org/10.34739/