Kuchnia Niemców rosyjskich sto lat temu (Cuisine of Russia Germans hundred years ago)

Autor

  • Svetlana Goreva Uniwersytet w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Słowa kluczowe:

przepisy kulinarne, Niemcy rosyjscy, tradycyjne potrawy, zapożyczone potrawy

Abstrakt

Artykuł poświęcony jest procesom zachowywania tradycji i zapożyczeń w dziedzinie kulinarnej Niemców rosyjskich w ubiegłym stuleciu. W artykule postawiono sobie za cel zbadanie przepisów kulinarnych Niemców rosyjskich metodą analizy statystycznej na podstawie książek kucharskich i określenie, na ile zachowały się narodowe tradycje kulinarne. Badanie wykazało, że mimo wpływu otoczenia obcojęzycznego, tradycje kulinarne przetrwały do dziś.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

05.12.2024

Jak cytować

Goreva, S. (2024). Kuchnia Niemców rosyjskich sto lat temu (Cuisine of Russia Germans hundred years ago). Officina Historiae, 7(1), 68-74. https://doi.org/10.34739/