Rynek krajowy baraniny na tle standardów Unii Europejskiej

The domestic market lamb against a background of the standards of the European Union

Autor

  • prof. dr hab. Krystyna Pieniak-Lendzion Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
  • dr inż. Teresa Nowogródzka Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
  • dr inż. Elżbieta Horoszewicz Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
  • dr hab. Roman Niedziółka, prof. UPH Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Słowa kluczowe:

sheep, the world production of lamb, sheep and cattle production

Abstrakt

Baranina jest jednym gatunkiem mięsa w Unii Europejskiej, którego produkcja nie pokrywa potrzeb rynku wewnętrznego i konieczny jest import. Samowystarczalność mięsa baraniego od lat mieści się na poziomie ok. 8o%. Rynek baraniny w krajach UE stanowi niszę i jest dostępny dla polskich producentów. Produkcja w Polsce mięsa jagnięcego w 2011 roku kształtowała się na poziomie 3.6 tys. ton. Spożycie jagnięciny w Polsce niezmiennie od wielu lat kształtuje się na bardzo niskim poziomie w porównaniu z tendencjami widocznymi w innych krajach Unii Europejskiej. O polskiej produkcji owczarskiej decyduje głównie rynek zagraniczny, w tym możliwości eksportu jagniąt rzeźnych na rynek krajów Unii Europejskiej

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

2021-03-09

Jak cytować

Pieniak-Lendzion, K. ., Nowogródzka, T. ., Horoszewicz, E., & Niedziółka, prof. UPH, R. (2021). Rynek krajowy baraniny na tle standardów Unii Europejskiej: The domestic market lamb against a background of the standards of the European Union. Management and Administration Journal, 23(96), 19-28. https://czasopisma.uws.edu.pl/znadministracja/article/view/2114