Kuchnia frontu wschodniego. Żywienie Wehrmachtu i Armii Czerwonej (Eastern Front’s cuisine. Food in The Wehrmacht and The Red Army)

Autor

  • Marcin Barej Uniwersytet w Siedlcach
  • Andrzej Waszczuk Uniwersytet w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Słowa kluczowe:

kuchnia, front wschodni, II wojna światowa, Wehrmacht, Armia Czerwona

Abstrakt

Artykuł opisuje i porównuje sytuację zaopatrzenia armii niemieckiej i radzieckiej na froncie wschodnim w trakcie II wojny światowej. Przedstawia podstawowe produkty dostarczane w ramach aprowizacji, racje żywnościowe żołnierzy i organizację kuchni polowych oraz serwowany przez nie typowy jadłospis. Jednocześnie ukazuje trudności z pozyskaniem żywności, które wynikały z problemów logistycznych czy działań dywersyjnych. Opisuje sposoby żołnierzy na radzenie sobie z brakiem wystarczającej ilości jedzenia. Zwraca także uwagę na duże spożycie alkoholu oraz wykorzystywanie narkotyków w produkcji żywności na potrzeby wojska.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Pobrania

Opublikowane

05.12.2024

Jak cytować

Barej, M., & Waszczuk, A. (2024). Kuchnia frontu wschodniego. Żywienie Wehrmachtu i Armii Czerwonej (Eastern Front’s cuisine. Food in The Wehrmacht and The Red Army). Officina Historiae, 7(1), 91-103. https://doi.org/10.34739/