Kuchnia Niemców rosyjskich sto lat temu (Cuisine of Russia Germans hundred years ago)

Authors

  • Svetlana Goreva Uniwersytet w Siedlcach

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Keywords:

przepisy kulinarne, Niemcy rosyjscy, tradycyjne potrawy, zapożyczone potrawy

Abstract

Artykuł poświęcony jest procesom zachowywania tradycji i zapożyczeń w dziedzinie kulinarnej Niemców rosyjskich w ubiegłym stuleciu. W artykule postawiono sobie za cel zbadanie przepisów kulinarnych Niemców rosyjskich metodą analizy statystycznej na podstawie książek kucharskich i określenie, na ile zachowały się narodowe tradycje kulinarne. Badanie wykazało, że mimo wpływu otoczenia obcojęzycznego, tradycje kulinarne przetrwały do dziś.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-12-05

How to Cite

Goreva, S. (2024). Kuchnia Niemców rosyjskich sto lat temu (Cuisine of Russia Germans hundred years ago). Officina Historiae, 7(1), 68-74. https://doi.org/10.34739/