Kuchnia i kultura stołu w świetle XIX-wiecznego czasopisma dla ludu „Dzwonek”(Cuisine and table culture in the light of 19th century magazine „Dzwonek”)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34739/

Keywords:

Dzwonek, pismo, Galicja, XIX wiek

Abstract

Prasa jako medium ma często określone zadania, wśród których można wyróżnić przede wszystkim oddziaływanie na odbiorcę, tak, aby zmienić jego przyzwyczajenia i sprawić, by mógł on poprawić swoją codzienność i dążyć do rozwoju. „Dzwonek. Pismo dla Ludu” – dwutygodnik wydawany w latach 1859–1874 przez lwowskiego radcę, drukarza i wydawcę Edwarda Winiarza, oprócz działów zawierających teksty utrwalające wartości religijne czy nauczających o historii i kulturze Polski, posiadał również teksty opowiadające o kuchni, potrawach, produktach spożywczych czy kulturze stołu. Niestety, wielokrotnie opisane porady odbiegają od chłopskiej codzienności, jednocześnie ukazując jak mieszczenie pragnęli, aby wyglądała wieś i jadłospisy jej mieszkańców w celu poprawy ich dobrobytu. 

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-12-05

How to Cite

Kaczmarek, M. (2024). Kuchnia i kultura stołu w świetle XIX-wiecznego czasopisma dla ludu „Dzwonek”(Cuisine and table culture in the light of 19th century magazine „Dzwonek”). Officina Historiae, 7(1), 55-67. https://doi.org/10.34739/