Submissions
Submission Preparation Checklist
Wszystkie zgłoszenia muszą spełniać następujące wymagania:
- Tekst nie był dotąd nigdzie opublikowany ani nie jest przedmiotem postępowania w innym czasopiśmie.
- W zgłoszeniu należy podać dane autora/ów, w tym także: afiliację, adres email oraz (jeżeli jest posiadany) numer ORCID. W przypadku tekstów napisanych przez wielu autorów, należy wskazać jedną osobę do korespondencji.
- Tekst można zgłosić poprzez rejestrację na stronie czasopisma lub przesłać bezpośrednio na adres email redakcji: officinahistoriae@gmail.com (sposób preferowany).
Wymogi edytorskie
- Tekst zapisany w formacie OpenOffice, Microsoft Word lub RTF.
- Jeżeli jest dostępny należy dostarczyć URL dla pozycji bibliograficznych.
- Interlinia: 1,5; wcięcie akapitowe: 1 cm; czcionka: Times New Roman; rozmiar poszczególnych elementów: imię i nazwisko – 12 pkt, tytuł – bold, 14 pkt, tekst główny – 12 pkt, przypisy dolne, bibliografia – 10 pkt; marginesy: 2,5 cm.
- Zgłoszony artykuł musi zawierać abstrakt w języku polskim i angielskim (max.1000-1200 znaków) oraz słowa kluczowe (max.5).
- Tekst powinien zostać sformatowany zgodnie z wytycznymi dla autora określającymi styl i zasady sporządzania bibliografii. Przypisy powinny być umieszczone na dole strony automatycznie poprzez opcje w edytorze tekstów. Bibliografię należy umieścić na końcu, powinna zawierać tylko teksty cytowane i przywoływane.
- Stosowana raczej kursywa niż podkreślenia (za wyjątkiem adresów stron internetowych); wszystkie rysunki oraz tabele są umieszczone w tekście w odpowiednich miejscach (nie na końcu). Cytaty powyżej 3 linijek powinny być wyodrębnione odstępem nad i pod cytowaną treścią, zapisane czcionką 10 pkt.
Proces redakcyjny
- Artykuły zgłoszone do publikacji w czasopiśmie Officina Historiae podlegają ocenie przez co najmniej dwóch niezależnych recenzentów.
- Recenzent pozostaje na czas sporządzania recenzji anonimowy dla autora/ów, a autor/rzy pozostaje/ą anonimowy/i dla recenzenta.
- Recenzja ma formę pisemną i kończy się wnioskiem dopuszczenia artykułu do publikacji lub jego odrzucenia. Może zawierać uwagi dla autorów.
- Recenzenci powoływani są spośród osób posiadających co najmniej stopień doktora lub stopień doktora habilitowanego, zatrudnionych w Instytucie Historii Uniwersytetu w Siedlcach lub poza jednostką organizacyjną.
- Nazwiska recenzentów współpracujących są podane na stronie internetowej czasopisma oraz na łamach czasopisma.
Privacy Statement
Wprowadzone do systemu dane i osobowe oraz adresy e-mail będą wykorzystywane wyłącznie do celów wydawniczych czasopisma.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. informujemy, iż:
- Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Uniwersytet w Siedlcach reprezentowany przez Rektora z siedzibą przy ul. St. Konarskiego 2, 08-110 Siedlce;
- Prawidłowość przetwarzania danych osobowych nadzoruje inspektor ochrony danych z którym można skontaktować się za pośrednictwem adresu e-mail: iod@uws.edu.pl
- Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu przeprowadzenia procesu wydawniczego publikacji której jest Pani/Pan autorem lub współautorem. Będziemy przetwarzać Pani/Pana dane kontaktowe.
- Podane dane będą przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (Dz.U. UE L119 z 4.05.2016 r.);
- Podanie danych jest dobrowolne, jednak konieczne do realizacji celów, do jakich zostały zebrane;
- Dane nie będą udostępniane podmiotom zewnętrznym z wyjątkiem przypadków przewidzianych przepisami prawa;
- Dane przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji wyżej określonych celów;
- Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz z zastrzeżeniem przepisów prawa: prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie;
- Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych;
- Pani/Pana dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą poddawane profilowaniu