Właściwości antyoksydacyjne wybranych preparatów roślinnych

Authors

  • Paweł Piszcz
  • Paulina Boguszewska
  • Bronisław Głód

Abstract

Wolne rodniki i antyoksydanty odgrywają istotną rolę w prawie każdej jednostce chorobowej, dlatego tak istotne jest ich oznaczanie. W literaturze opisanych jest wiele sposobów oznaczania antyoksydantów. Często jednak sumaryczna wielkość całkowity potencjał antyoksydacyjny (CPA) dostarcza więcej informacji o badanym układzie niż stężenia poszczególnych antyoksydantów. Celem pracy było oznaczenie całkowitego potencjału antyoksydacyjnego (CPA) wodnych ekstraktów wybranych preparatów roślinnych. Materiał badawczy stanowiły próbki kudzu, guarany, żeń-szeniaoraz napoju herbacianego ‘’Ekoland’’.W celu zbadania CPA zastosowano metody spektrofotometryczne (z zastosowaniem rodników DPPH i peroksylowych oraz oznaczanie całkowitego stężenia polifenoli metodą FC), a także wysokosprawną chromatografię cieczową z detekcją elektrochemiczną (HPLC/ED). Wyniki CPA przedstawiono w przeliczeniu na ekwiwalent kwasu galusowego oraz wzajemnie ze sobą skorelowano.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

06/30/2017

Issue

Section

oryginal papers

How to Cite

Piszcz, P. ., Boguszewska, P., & Głód, B. (2017). Właściwości antyoksydacyjne wybranych preparatów roślinnych. Camera Separatoria, 9(1), 11-22. https://czasopisma.uws.edu.pl/cameraseparatoria/article/view/2027